Novinky - psoriáza

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, mohou zhoršit chronické záněty včetně psoriatické artritidy.

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, tedy zejména smažením, grilováním, ale třeba i v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu, mohou být zdraví škodlivé i z hlediska zhoršení chronických zánětů včetně psoriatické a revmatoidní artritidy.

Toxicita vinou smažení

Během tepelné úpravy zejména masných pokrmů dochází v připravovaném jídle ke tvorbě tzv. konečných produktů pokročilé glykace („advanced glycation end products“, AGEs), z nichž se asi deset procent vstřebá do těla. Tyto látky jsou pro organismus toxické. Chovají se totiž jako silné oxidanty, což vede k poškození buněk a dráždí je k vyplavování zánětlivých působků. Výsledkem může být například zhoršení nebo znovuvzplanutí chronických zánětů, jak kloubních, tak hlavně zánětů majících za následek poškození cév při cukrovce nebo zhoršené funkci ledvin.

Podezřelé polotovary

Vědci upozorňují, že AGEs nevznikají jen ve smažených masných pokrmech, ale můžeme se s nimi setkat i v polotovarech nebo hotových pokrmech konzervovaných pomocí vysoké teploty. Je zajímavé, že například pro trvanlivé mléko, které je také konzervováno vysokou teplotou (cca 140 °C), to až tak neplatí. Mléko totiž primárně obsahuje málo látek, z nichž AGEs vznikají.

Jak se bránit a chránit

AGEs se v potravě úplně nevyhnete. Můžete však jejich příjem omezit na minimum, když se budete vyhýbat smaženým, grilovaným či praženým pokrmům a jídlu připravovanému v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu. Vhodné je také připravovat jídlo na co nejnižší únosné teplotě, tj. pečte, vařte, duste, zejména maso. Pokud to není nezbytně nutné, nekonzumujte hotové pokrmy ze supermarketu. K prodloužení jejich životnosti je často použita velmi vysoká teplota. AGEs můžete z těla „vytěsnit“ pomocí ovoce a zeleniny, jež obsahují vysoké množství antioxidantů, které AGEs neutralizují.

(zak)

Zdroj:

Hodnocení článku:
(4148 hodnocení - 3 z 5)

Další doporučené články

Porazte lupénku, zvítězíte i nad depresí!

Porazte lupénku, zvítězíte i nad depresí!

Lidé s lupénkou jsou oproti ostatní populaci až dvakrát více ohroženi rozvojem deprese. Vinu na tom mohou nést jednak biologické pochody, které psoriázu spouštějí, ale také častá společenská izolace těchto osob. Jak se tedy těžké skleslosti a „nenáladě“ bránit?
3. 9. 2015 Psoriáza
Předsevzetí si dávejte po celý rok

Předsevzetí si dávejte po celý rok

Se začátkem nového kalendářního roku nastává i doba, kdy si lidé slibují, že v následujících měsících od základu změní svůj život: přestanou kouřit, začnou cvičit, zapracují na sobě. Ta se ale nemusí (a neměla by) týkat právě jen prvních několika dnů či týdnů. Zkuste si dát taková, abyste je byli schopni dodržet. A ohlížejte se i na svůj zdravotní stav.
23. 1. 2011 Psoriáza
Psoriáza: pravda o nemoci v pěti bodech

Psoriáza: pravda o nemoci v pěti bodech

Přestože bylo již tolikrát řečeno, že lupénka nepatří mezi přenosná onemocnění, stále si to ještě mnoho lidí myslí. Tato a mnohé další dezinformace, kterými je tato choroba opředena, přitom komplikují život všem – zdravým i nemocným. Pravdu nabízí následující řádky.
9. 11. 2015 Psoriáza
Co má společného alergie s autoimunitním onemocněním?

Co má společného alergie s autoimunitním onemocněním?

V případě alergie i autoimunitního onemocnění se jedná o nepřiměřenou reakci imunity na určitý podnět. V prvním případě vnější, v druhé vnitřní. Co to znamená pro jejich diagnózu a léčbu?
20. 7. 2019 Psoriáza
Lupénka, nemoc mnoha tváří

Lupénka, nemoc mnoha tváří

Psoriáza je jedním z nejčastějších důvodů návštěvy kožního lékaře. Jedná se o zánětlivé onemocnění s velmi rozmanitými projevy, které je způsobeno poruchou imunitního systému. Lupénka má několik různých forem, které se liší svými projevy.
23. 7. 2013 Psoriáza
Lupénka – nemoc, kterou spustí třeba škrábnutí

Lupénka – nemoc, kterou spustí třeba škrábnutí

Psoriáza patří mezi jedno z nejčastějších kožních neinfekčních onemocnění. Zcela vyléčit ji lékaři zatím neumí a i původci vzniku zůstávají u některých postižených tak trochu záhadou.
30. 11. 2015 Psoriáza
Inzerce: