Novinky - psoriáza

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, mohou zhoršit chronické záněty včetně psoriatické artritidy.

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, tedy zejména smažením, grilováním, ale třeba i v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu, mohou být zdraví škodlivé i z hlediska zhoršení chronických zánětů včetně psoriatické a revmatoidní artritidy.

Toxicita vinou smažení

Během tepelné úpravy zejména masných pokrmů dochází v připravovaném jídle ke tvorbě tzv. konečných produktů pokročilé glykace („advanced glycation end products“, AGEs), z nichž se asi deset procent vstřebá do těla. Tyto látky jsou pro organismus toxické. Chovají se totiž jako silné oxidanty, což vede k poškození buněk a dráždí je k vyplavování zánětlivých působků. Výsledkem může být například zhoršení nebo znovuvzplanutí chronických zánětů, jak kloubních, tak hlavně zánětů majících za následek poškození cév při cukrovce nebo zhoršené funkci ledvin.

Podezřelé polotovary

Vědci upozorňují, že AGEs nevznikají jen ve smažených masných pokrmech, ale můžeme se s nimi setkat i v polotovarech nebo hotových pokrmech konzervovaných pomocí vysoké teploty. Je zajímavé, že například pro trvanlivé mléko, které je také konzervováno vysokou teplotou (cca 140 °C), to až tak neplatí. Mléko totiž primárně obsahuje málo látek, z nichž AGEs vznikají.

Jak se bránit a chránit

AGEs se v potravě úplně nevyhnete. Můžete však jejich příjem omezit na minimum, když se budete vyhýbat smaženým, grilovaným či praženým pokrmům a jídlu připravovanému v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu. Vhodné je také připravovat jídlo na co nejnižší únosné teplotě, tj. pečte, vařte, duste, zejména maso. Pokud to není nezbytně nutné, nekonzumujte hotové pokrmy ze supermarketu. K prodloužení jejich životnosti je často použita velmi vysoká teplota. AGEs můžete z těla „vytěsnit“ pomocí ovoce a zeleniny, jež obsahují vysoké množství antioxidantů, které AGEs neutralizují.

(zak)

Zdroj:

Hodnocení článku:
(4149 hodnocení - 3 z 5)

Další doporučené články

Biologická léčba míří přesně na nemoc

Biologická léčba míří přesně na nemoc

O biologické léčbě a o jejím využití v léčbě mnoha obtížně léčitelných nemocí v poslední době slýcháme velmi často. Řada lékařů a pacientů nešetří superlativy a mluví o převratné metodě, která umožní vyléčit doposud neléčitelné choroby. Biologika se uplatní nejen při léčbě lupénky a psoriatické artritidy...
26. 1. 2010 Psoriáza
Biologická léčba dokáže v boji proti lupénce zvítězit

Biologická léčba dokáže v boji proti lupénce zvítězit

Červená, zanícená místa kdekoli po těle. To dobře znají všichni ti, kdo trpí lupénkou. Blýská se jim ale na lepší časy: ke slovu totiž přichází biologická léčba. Lupénka je autoimunitní onemocnění kůže, které se může objevit kdekoliv na lidském těle...
28. 3. 2010 Psoriáza
Hořčík pomáhá zlepšovat stav kůže

Hořčík pomáhá zlepšovat stav kůže

Koupání v solném roztoku z Mrtvého moře bohatém na hořčík zlepšuje bariérovou funkci kůže, zvyšuje její hydrataci a tlumí zánět. To je závěr německo-švýcarské studie.
10. 7. 2009 Psoriáza
Inzerce: