Podpořte klouby správným jídelníčkem
10. 9. 2011Ztuhlá záda a kyčle, bolesti kloubů či únava. Každý se někdy takhle cítí, jsou však bohužel lidé, pro které je tento stav každodenní realitou. Bechtěrevova choroba neboli ankylozující spondylitida je chronické zánětlivé onemocnění kloubů spadající do kategorie revmatických chorob, které nemocným umí připravit nepříjemné chvilky.
Základem jsou zdravé kosti
V jídelníčku každého s Bechtěrevovou chorobou by neměly chybět potraviny obsahující dostatek vápníku a vitaminů, které patří mezi základní výživu kostí. Doporučují se proto jak mléčné výrobky, tak například i rybí tuk, játra nebo vejce. Z mléčných výrobků jsou nejvíce vhodné jogurty obsahující živé mikroorganismy. Ty totiž dokážou ve střevech zajistit optimální mikroflóru. Navíc jogurt, zejména v kombinaci s banánem, dokáže ochránit sliznici žaludku a střeva, která může být poškozena užíváním protizánětlivých léků. Dále se doporučuje konzumace masa, fazolí, hrášku a oříšků, zapomínat by se ale nemělo ani na další ovoce a zeleninu.
Nedoporučuje se!
- Zapomeňte na přílohy.
- Vyhněte se pečivu, těstovinám, rýži a bramborám.
- Vynechte z jídelníčku cereálie.
- Škodí i bramborové chipsy a potraviny obsahující mouku, jako jsou sušenky nebo koláče.
Individuální záležitost
I když se výše uvedená doporučení zdají poměrně omezující, díky první "povolené" skupině potravin se dá vytvořit poměrně chutný jídelníček. "Zakázané" přílohy lze nahradit například pestrou zeleninovou oblohou. Navíc je třeba mít na paměti, že malá množství nedoporučených potravin vůbec uškodit nemusí – každý pacient s Bechtěrevovou chorobou je na tom totiž jinak, takže individuálně je třeba přistupovat i k tvorbě jídelníčku.
(kam)
Zdroje:
www.spondylitis.org
www.disaboom.com
www.thehealthierlife.co.uk