Jídelníček u revmatoidní artritidy
20. 2. 2009Miliony lidí trpí bolestmi a otoky kloubů způsobenými artritidou. V současné době se na základně nových studií zjistilo, že právě úprava jídelníčku může průběh revmatoidní artritidy příznivě ovlivnit.
Síra pro zdravé klouby
Miliony lidí trpí bolestmi a otoky kloubů způsobenými artritidou. V minulosti se řada lékařů domnívala, že změna stravovacích návyků nemůže pacientům pomoci. V současné době se ale na základně nových studií zjistilo, že právě úprava jídelníčku může průběh revmatoidní artritidy příznivě ovlivnit.Artritida, nemoc kloubů
Existují dva hlavní typy artritidy: osteoartróza a revmatoidní artritida. Osteoartritida se zřídkakdy rozvíjí před čtyřicátým rokem života. Její příznaky mohou být od mírných, kdy nemocný o nemoci téměř neví, až po velmi vážné, kdy je pro pacienta každý pohyb utrpením. Nejčastěji vzniká opotřebením kloubní chrupavky.Revmatoidní artritida je naproti tomu zánětlivé onemocnění, při němž se poškozují jak chrupavka, tak i okolní měkké tkáně. Vyskytuje se u všech věkových kategorií, včetně malých dětí. Typickými příznaky je ztuhlost, otoky, únava, anémie, hubnutí, horečka a často i paralyzující bolest.
Tipy pro stravování
Podle studií, které proběhly v minulých letech, se u artrózy doporučuje dodržovat následující rady:- Jezte dostatek potravin s obsahem síry, jako je česnek, cibule a vejce. Síra je nezbytná pro opravu a přestavbu kostí, chrupavek a pojivové tkáně a napomáhá vstřebávání vápníku.
- Jezte dostatek zelené listové zeleniny.
- Vyhněte se kyselému ovoci (pomeranče, grepy, citrony, ...).
- Jezte celozrnné pečivo.
- Jezte rybičky v oleji, ne v tomatové omáčce.
- Každý den snězte lžičku lněných semen.
- Vyhněte se červenému masu.
- Jablečný ocet je pro pacienty s artritidou velmi dobrý.
- Vyhněte se smaženým potravinám a snižte příjem živočišných tuků.
- Omezte mléčné výrobky vyrobené z kravského mléka. Místo toho jezte a pijte kozí mléko.
- Vyhněte se některým druhům zeleniny (paprika, lilek, rajčata, brambory, tabák). Látky obsažené v těchto potravinách mohou způsobit bolesti svalů.
- Omezte solení.
- Snažte se omezit potraviny obsahující železo (ale pozor, nejprve se poraďte se svým lékařem, abyste netrpěli chudokrevností). Existují totiž důkazy o tom, že železo se podílí na vzniku otoků a bolesti.
- Pokud trpíte alergií na určité druhy potravin, poraďte se s alergologem a dietologem.
- Pokud máte nadváhu, zhubněte!
(kam)
Zdroje: www.webmd.com
www.health4youonline.com
www.vegspol.cz