Vitaminy v roli pomocníků (nejen) při revmatických nemocech – 1. část
16. 1. 2011Vitaminy jsou látky, které se jako součásti různých enzymů účastní řady pochodů v těle. Přijímáme je v potravě a většinou o nich ani nevíme. Když řekneme například větu „Vezmi si mrkev, abys dobře viděl,“ ve skutečnosti tím říkáme: „Vitamin A v mrkvi obsažený dokáže ochránit oči před případnou infekcí.“
Vitaminů je v porovnání s jinými složkami potravy (cukry, tuky, bílkoviny) třeba pouze malé množství a vyvážená strava s masem, mlékem, ovocem a zeleninou jich pro zdravého člověka obsahuje přiměřené množství. Vitaminy se dělí na dvě skupiny: na rozpustné ve vodě a rozpustné v tucích.
1. Vitaminy rozpustné v tucích:
Vitamin A (retinol) slouží k tvorbě očního purpuru, což je látka potřebná pro tyčinky sítnice. Ty nám umožňují vidět za šera. Je třeba také pro správnou funkci kůže, rohovky, střeva a dýchacích cest, podílí se na funkci imunity. Má významnou antioxidační funkci. Může být přijímán i jako ve vodě rozpustný beta-karoten. Jeho zdroje jsou např. mrkev a meruňky. Vlastní retinol je v játrech, sýrech a vejcích. Podle některých studií by se určité formy vitaminu A mohly uplatnit v léčbě revmatoidní artritidy.Vitamin D se uplatňuje při vstřebávání vápníku a jeho uložení v kostech – jeho nedostatek vede k osteoporóze. Moduluje také funkce imunitního systému a podle některých studií může snižovat riziko autoimunitních chorob (např. revmatoidní artritidy) a nádorů prsu a tlustého střeva. Potřeba vitaminu D roste s věkem. Je obsažen v mléce, žloutcích, rybách a drůbeži. U lidí s artrózou vede zvýšený příjem vitaminu D ke zvýšení svalové síly a zlepšení fyzických funkcí. Kofein ve vyšších dávkách (asi 5 šálků kávy denně) jeho příznivé účinky ruší.
Vitamin E působí jako antioxidant (vychytává volné radikály), předpokládá se příznivý vliv na plodnost a růst. Jeho zdrojem jsou mandle, slunečnice (zrna i olej), klíčky obilnin a luštěniny. Příliš vysoké dávky mohou způsobit krvácení. Na artrózu nemá jeho zvýšený příjem vliv.
Vitamin K umožňuje tvorbu srážlivých faktorů v krvi. Bez nich by docházelo k nadměrným krvácením. Vitamin K je hlavně v listové zelenině, velká část vzniká ve střevě a v játrech. U žen s nízkým příjmem vitaminu K je dvojnásobné riziko zlomeniny krčku stehenní kosti.
- Pokračování článku:
Vitaminy v roli pomocníků (nejen) při revmatických nemocech – 2. část
(uli)
Zdroj: