Plody podzimu, které musíte vyzkoušet!
19. 10. 2017V létě jsme si užili svěží ovocnou hostinu, ale ani podzim nás neošidí. Ať už máte rádi jakékoli chutě, jistě se pro každého něco najde. Vybírejte z potravin bohatých na živiny, které pomáhají bojovat s nemocemi. Které to jsou?
- Růžičková kapusta. Nemusí být udušená do tekuta a šedivá. Když se správně uvaří, chutná skvěle. Ne nadarmo je to v Británii ceněné vánoční jídlo. Obsahuje spoustu vitaminu K, kyselinu listovou a železo.
- Hrušky. Mají tolik různých chutí, že si vybere každý. Od měkkých a sladkých až po tvrdé a aromatické. Hrušky vařené s kořením a vínem jsou vynikající. Navíc je v nich mnoho vitaminu C a vlákniny.
- Květák. Nemáte na podzim chuť na letní zeleninu? Zkuste květák. Pomáhá předcházet rakovině a snižovat hladinu cholesterolu.
- Dýně. Tyto plody, tradičně spojované s podzimem, jsou chutné a umí prozářit byt svými teplými barvami. Při správném skladování vydrží i několik měsíců. Mezi jejich výhody patří značný obsah draslíku, vitaminů B a vlákniny.
- Batáty. Říká se jim sladké brambory, ale nechutnají jako přemrzlé brambory. Mají velmi jemnou nasládlou chuť, která se hodí jak na slané, tak i sladké pokrmy. K tomu mají půvabnou oranžovorůžovou barvu, která talíř doslova rozsvítí. Pyšní se protizánětlivými účinky a obsahují spoustu vitaminu A a železa.
- Granátová jablka. Mají svěží sladkou chuť podobnou rybízu. Pokud je budete rozebírat jako stavebnici, budou se vám i snadno jíst. Obsahují velké množství kyseliny listové a vitaminu C. Hlavně však mají nesmírné množství antioxidantů.
- Mandarinky. Také se každý podzim těšíte na lahodnou vůni mandarinek? Jsou plné vlákniny a vitaminu C. Dodávají energii i odolnost.
- Datle. Na Blízkém východě se jedí celoročně a ke všemu, zkuste to taky. Jsou bohatým zdrojem draslíku a vlákniny a jejich aroma uspokojí všechny milovníky sladkostí.
Zapojte svoji fantazii a prožijte barevný podzim plný fascinujících chutí.
(pez)
Zdroj: http://www.health.com