Pět základních potravin pro úspěšnou léčbu artritidy
21. 9. 2015Od potíží při revmatoidní artritidě pomáhají léky. Zkrotit tuhle úpornou a bolestivou nemoc dá ale práci i jim. Podpořte jejich dopad tím, že začnete konzumovat vhodnou, vyváženou a pestrou stravu. Potraviny, které tlumí zánětlivou reakci v organismu, umí spolu s léky vytvořit silnou bariéru.
1. Ryby
Jsou zdrojem omega3-mastných kyselin, které tlumí zánětlivou reakci. Dále snižují v krvi hladinu LDL-cholesterolu („zlého cholesterolu“) a tuků, čímž klesá riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.
- Rybí maso připravujte spíše kratší dobu.
- Přednost dávejte pečení nebo grilování, protože při smažení dochází k ničení velkého množství prospěšných kyselin.
- Velký obsah omega3-mastných kyselin je v lososech, sledích, sardinkách, makrelách a tuňácích.
- Přínosem může být i užívání rybího oleje. Studie potvrdily, že dokáže ulevovat citlivým kloubům a zmírňovat ranní ztuhlost. Nejprve se ale poraďte s lékařem. Lidé s revmatoidní artritidou totiž mohou brát o něco vyšší dávky než zbytek populace, což však s sebou může nést vedlejší účinky. Větší množství rybího oleje navíc může ovlivňovat účinky některých léků – třeba těch na vysoký tlak.
2. Celozrnné výrobky, ovoce a zelenina
Všechny tyto produkty obsahují vlákninu, která působí proti zánětu. Jeho závažnost může lékař změřit pomocí tzv. CRP (ukazatele zánětu) v krvi. Vláknina navíc člověka zasycuje, čímž pomáhá držet váhu pod kontrolou. Celozrnné těstoviny a pečivo obsahují též selen, což je antioxidant. A mnoho důležitých vitamínů je samozřejmě i v ovoci a zelenině.
3. Olivový olej
Jeho složkou jsou jednak pro srdce přínosné mastné kyseliny, ale také tzv. oleocanthal, který má protizánětlivé účinky. Zdravý je i olej ze světlice barvířské, z avokáda a vlašských ořechů.
4. Sója
Sójové boby jsou bohaté na omega3-mastné kyseliny. Navíc jsou nízkotučné a mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny.
5. Fazole
Jedná se o levný zdroj vlákniny a bílkovin. Některé druhy obsahují i kyselinu listovou, hořčík, železo, zinek a draslík. Ty mají příznivé účinky na imunitní systém.
5. Ořechy
Z ořechů tělo získává bílkoviny, vápník, hořčík, zinek, vitamín E, vlákninu a kyselinu alfa-linolenovou, která podporuje imunitu. Jsou přínosem pro srdce a pomáhají udržovat hmotnost. Můžete vyzkoušet například vlašské ořechy, piniové oříšky, pistácie nebo mandle.
(ivh)
Zdroje:
ARTHRITITIS FOUNDATION. 12 Best Foods For Arthritis. Dostupné z: www.arthritis.org
ZELMAN, David. 4 Foods to Fight Rheumatoid Arthritis Inflammation. Dostupné z: www.webmd.com
KENNEDY, Karen. Nutrition Guidelines for People With Rheumatoid Arthritis. Dostupné z:www.arthritis.org