Ani při vaření nemusí klouby bolet
19. 5. 2009Artritida aneb zánět kloubů může i jednoduché úkony při vaření hodně znepříjemnit, hlavně když je zánět u revmatoidní artritidy v malých kloubech ruky, zápěstí, loktech a ramenou.
Přinášíme několik užitečných rad, jak si činnosti v kuchyni trochu zpříjemnit.
Desatero pro snadnější vaření pro lidi s artritidou
1. Používejte ergonomické pomůcky na vaření – měchačky, vařečky, obracečky apod. Ergonomické znamená uzpůsobené k co nejsnazšímu držení, většinou mají i protiskluzovou úpravu.2. Raději si kupte nádobí lehčí, se dvěma držadly.
Vybírejte si nádobí zásadně lehké. Zdvihání těžkých nádob v kuchyni může být pro vás nebezpečné. Dvě ucha usnadní manipulaci, protože se rozloží váha nádoby s obsahem do dvou rukou a sníží se tak riziko úrazu.
3. Vařte s elektrickými pomocníky.
Roboty a elektrické spotřebiče jsou v moderní kuchyni nezbytností, nevyhýbejte se jim ani vy. Usnadní vám nejen práci, ale ušetří spoustu času, který můžete vyhradit třeba odpočinku. Před koupí si vše pečlivě vyzkoušejte, hlavně jak snadno budete moci s přístrojem manipulovat navzdory svému omezení.
4. Pořiďte si speciální nůž.
Kolébkový nůž se dvěma rukojeťmi je vhodným pomocníkem pro nemocné s artritidou. Velmi usnadní sekání a řezání, které je s ním mnohem bezpečnější a méně bolestivé než práce s obyčejným nožem.
5. Využívejte v kuchyni při práci židličky.
Židlička patří mezi nejdůležitější pomocné nástroje v kuchyni nemocného s artritidou. Vaření je někdy dlouhý proces a spočinutí na židličce zvyšuje výdrž.
6. Vařte jednoduché pokrmy.
Tyto jednoduché pokrmy jsou výživné a dobře stravitelné, příprava nenáročná na čas. Stačí jen zajít do knihkupectví a inspirovat se bohatou nabídkou kuchařek.
7. Při nedostatku času uvařte jen polévku.
Když je někdo nemocný, většinou se mu nosí do postele kuřecí nebo slepičí vývar. Každá polévka pomůže pacientovi cítit se lépe, je jednoduchá na přípravu a dobře zasytí.
8. Plánujte a myslete dopředu.
Někdy stačí znásobit suroviny do receptu a nesnědené porce připraveného jídla zamrazit na horší časy.
9. Dobře si naplánujte, kde co budete skladovat.
- a. Mějte uskladněny suroviny v obalech (nejlépe plastových nádobách) se snadným otevíráním.
- b. Přemýšlejte o tom, co chcete skladovat a kde. Skladujte nejběžnější potraviny v takovém množství, jaké můžete dobře zkonzumovat.
Nejlepším řešením jsou otevřené police, abyste měli volný přístup ke všemu nádobí a skladovaným surovinám. Věci, které používáte často, uložte poblíž.
Udělejte si kuchyň nejen hezkou, ale i pohodlnou a bezpečnou oázou. Ani vaření s artritidou pro vás nebude bolestivou a nepříjemnou záležitostí, ale pravým opakem.
(jnl)