Novinky

Zmírněte potíže při Bechtěrevově chorobě: 5 zlatých pravidel

Zmírněte potíže při Bechtěrevově chorobě: 5 zlatých pravidel

Skladba jídelníčku může u lidí s Bechtěrevovou chorobou významně ovlivnit, jak se v průběhu dne budou cítit. Rad ohledně správného stravování a dodržování zdravého životního stylu je nepřeberné množství. Vybíráme ty zásadní, které opravdu fungují.

  1. Jezte vyváženě. Tělo potřebuje řadu živin, které navíc musejí být ve správném poměru. Vyvarujte se proto diet, které z jídelníčku vylučují celé skupiny potravin nebo umožňují jíst jen několik vybraných jídel. Jezte hodně ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Naopak konzumujte omezené množství tuků, zejména nasycených (obsažených v živočišných produktech).
  2. Sledujte své stravovací návyky. Potraviny, které prospívají jednomu člověku s Bechtěrevovou chorobou, mohou u druhých příznaky zhoršit. Ideální je psát si několik týdnů deník o tom, co a kdy jíte. Zaznamenejte i nepříjemné pocity nebo obtěžující příznaky, které se po jídle objeví. Můžete tak dohledat nejen potraviny, které spouštějí obtíže, ale i ty, po nichž se cítíte dobře.
  3. Nepijte příliš alkoholu. Lidé s Bechtěrevovou chorobou mají vyšší riziko vzniku osteoporózy (řídnutí kostí). Nápoje obsahující alkohol oslabují kostru, zejména pokud si dáváte více než dva drinky denně. Alkohol navíc může reagovat s některými léky. Z těchto důvodů se raději poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem, zda je pro vás pití alkoholu bezpečné.
  4. Dbejte na dostatečný příjem vápníku a vitaminu D. Vápník a vitamin D posilují kosti a brání tak jejich zvýšené křehkosti. Mezi potraviny bohaté na vápník patří mléčné výrobky, kapusta a brokolice. Vitamin D je obsažen například v některých rybách – zejména tučných mořských. Také se tvoří v kůži při slunění.
  5. Udržujte si optimální tělesnou hmotnost. Mezi příjmem kalorií v potravě a nápojích a jejich výdejem by měla panovat rovnováha. Nadbytečná kila zatěžují kosti a klouby, čímž mohou vaše onemocnění zhoršovat. Na druhou stranu i podváha vede ke komplikacím, jako jsou únava, chudokrevnost nebo osteoporóza.

Shrnuto: Základem správného stravování při Bechtěrevově chorobě je konzumace vyvážené stravy s dostatečným přísunem všech živin. Zvláštní důraz se přitom klade na příjem vápníku a vitaminu D. Ty se podílejí na posílení kostí, což má u Bechtěrevovy choroby zásadní význam.

(ave)

Zdroj:
healthguides.healthgrades.com

Hodnocení článku:
(3112 hodnocení - 2,9 z 5)

Další doporučené články

Spanilá jízda s Vlaďkou

Spanilá jízda s Vlaďkou

Vážení přátelé, jmenuji se Vlaďka Všetečková a mám Bechtěrevovu chorobu. Na základě své životní zkušenosti jsem se rozhodla dělat osvětu a vyprávět svůj příběh, abych pomohla dalším lidem.
2. 9. 2009 Bechtěrevova nemoc
Biologická léčba není vhodná pro všechny. Lékaři vědí proč

Biologická léčba není vhodná pro všechny. Lékaři vědí proč

Biologická neboli také cílená léčba nabízí v poslední době nečekané možnosti při léčbě řady onemocnění, která nelze zdolat klasickými medikamenty: nádorovými onemocněními počínaje přes střevní onemocnění a revmatickými nemocemi konče...
20. 1. 2010 Bechtěrevova nemoc
S bolestí beder pomohou nejen léky, ale i klid, koupele  a cvičení

S bolestí beder pomohou nejen léky, ale i klid, koupele a cvičení

Bolesti bederní a křížové části zad, tj. "dolních zad", jsou dennodenním chlebem praktického lékaře a ortopeda. Stěžují si na ně hlavně starší lidé, ale nevyhýbají se ani mladým pacientům. Nejčastěji přicházejí v důsledku přetížení svalových a šlachových struktur příslušné části zad.
28. 10. 2010 Bechtěrevova nemoc
Inzerce: