Zánět kloubů pomůže snížit zázvor, olivový olej i špenát
20. 4. 2011Velikonoce jsou svátky plné zajímavých tradic, ale také dobou, kdy si více dopřáváme, a to především v jídle. Trpíte-li artritidou nebo jiným revmatickým onemocněním, měli byste si ušít jídelníček na míru i v době těchto svátků. Zaměřte se proto na ty potraviny, které vám prospívají, nikoli na ty, které se o Velikonocích „musí“ konzumovat.
Artritida zahrnuje záněty jednoho nebo více kloubů v těle. Postižené klouby pak způsobují bolesti, které pacienta často hendikepují. Chcete-li nalézt recept na bolest, kromě podávaných léků, fyzikální terapie či dalších procedur se zaměřte na zdravou výživu. Budete-li jíst správné potraviny, zmírníte příznaky nemoci.
Jídlem ke zdravým kloubům:
- Přidejte do stravy omega-3 mastné kyseliny – jsou považovány za nejzdravější formu tuků pro lidi nemocné artritidou. Tyto zdravé mastné kyseliny snižují zánět tím, že se sníží produkce enzymů zodpovědných za poškození kloubní chrupavky a následný zánět v kloubech. Nejlepším zdrojem jsou losos, sardinky, tuňák, pstruh, makrela, vlašské ořechy, mandle a lněné semínko. Denně byste měli přijmout 2–4 g těchto omega mastných kyselin.
- Jezte více zeleniny – rostlinná strava je efektivní způsob snižování nepříjemných příznaků artritidy a dalších zánětlivých onemocnění. Ideálními druhy jsou například brokolice, špenát, růžičková kapusta, dýně, zelí či brambory. Červené maso, mléčné výrobky a drůbež obsahují kyselinu arachidonovou, která naopak může ve vyšším množství způsobit zánět. Sledujte i příjem bílkovin, abyste jich neměli málo – jezte hrášek, kukuřici, fazole či ořechy.
- Nevynechávejte ovoce – ananas obsahuje enzym zvaný bromelin, který je natolik silný, že dokáže snížit otok zanícených tkání. Látky obsažené v hroznovém víně zase blokují zánětlivý proces v buňkách. Ovoce bohaté na vitamin C (jahody, broskve, maliny, mango, kiwi, pomeranče) jsou také vynikajícím pomocníkem, protože vitamin C poskytuje živiny pro kolagen, který pomáhá hojení poškozených tkání chrupavky při artritidě.
- Kořeňte – zkuste například kurkumu nebo zázvor. Obsahují totiž látky, které potlačují zánětlivé procesy a snižují bolest.
- Používejte při přípravě jídla olivový olej. Tento druh oleje obsahuje mononenasycené tuky, které chrání tělo před záněty.
(aši)
Zdroj: http://www.ehow.com/how_4523810_control-arthritis-pain-food.html