Grilování šité na míru artritidě
28. 8. 2018Klasické grilované jídlo revmatikům neprospívá. Přesto si tímto v létě oblíbeným způsobem mohou připravit opravdové pochoutky, které nebudou zatěžovat jejich zažívání.
Grilování je milou příležitostí pro setkání s rodinou nebo přáteli. Je ale bohužel spojené také s velkým množstvím lákadel, která svádějí chuťové buňky a testují naši pevnou vůli. Kdo by odolal šťavnatým masům s voňavým bramborovým salátem, hamburgerům nebo opečené uzenině? Jenže podobné menu hodnotí lékaři jako nevhodné i pro zdravého člověka. A co teprve pro revmatika? Ani s touto diagnózou se ale s grilováním loučit nemusíte.
Zdravé předkrmy
Ještě než se nahřeje gril, už nás lákají chipsy, chlebíčky a jednohubky. Co servírovat místo nich? Opečte plátky dobrého chleba. Přikusovat ho můžete k lehkému zeleninovému salátu nebo ho můžete natřít domácími pomazánkami. Nemáte v této oblasti dostatek fantazie? Pečený lilek s česnekem a olivovým olejem patří mezi delikatesy. Univerzálně poslouží i klasický cizrnový hummus nebo třeba pomazánka z pečené papriky.
Co místo tučného masa?
Na grilu není nutné opékat jen flákoty masa. Výborně chutná i grilovacím kořením, trochou soli a pepře ochucená grilovaná zelenina, např. cuketa nebo dýně. Co se týče masa, zkuste raději grilovat ryby či mořské plody. K zahození nejsou ani houby, třeba žampiony portobello jsou na grilování ideální. Pokud stojíte o pestrost, vytvořte si zeleninové špízy. Pro vegetariány je možné opatřit sýr halloumi, na grilu se neroztéká a perfektně doplní zeleninu. Pokud se chcete zcela vyhnout mléčným výrobkům, zkuste ogrilovat například tempeh.
Dipy a saláty
Co k tomu? Některé kečupy obsahují poměrně dost cukru a majonéza se skládá téměř výhradně z tuku. S trochou vynalézavosti je ale vůbec nepotřebujete, protože připravit lahodný jogurtový dresink nebo tzatziki je tak snadné. Dip můžete během pár minut vytvořit také z avokáda a kečup hravě zastoupí sušená rajčata rozmixovaná v troše olivového oleje.
Pokud máte rádi saláty, zvolte ty bez majonézových zálivek. Pozor na coleslaw, bramborové a těstovinové saláty. Hodnotný a chutný salát caprese lehce vytvoříte z pár rajčat a kousku mozzarelly. Vyplatí se připravit různé druhy zeleniny do misek (a třeba je i ozdobně nakrájet) a přidat k nim pár dipů, hosté je pak mohou kombinovat podle vlastní chuti.
Dezerty z mrazáku i grilu
Lámete si hlavu nad tím, čím nahradit přeslazené smetanové nebo ovocné zmrzliny? Vytvořte si vlastní zmrzlinu ze zmraženého ovoce. Stačí ho rozmixovat ještě zmrzlé a dochutit nebo si celé zmražené banány namočte v rozpuštěné kvalitní čokoládě a obalte v kokosu. Získáte tak domácí, přírodní a velmi atraktivní pochoutku.
Ale ani s ovocem se není třeba grilu vyhýbat, například ananas je pro gril jak stvořený. Podávat jej můžete jen tak nebo s domácím mraženým jogurtem.
(pez)
Zdroj: